CAO specifieke bepalingen

terug naar Wet- en regelgeving

4.7. Calamiteiten en kort verzuimverlof

Calamiteitenverlof
Je hebt in bijzondere gevallen op basis van de Wet Arbeid en Zorg (WAZ) recht op betaald verlof bij calamiteiten.
De tijd van het calamiteitenverlof wordt voor de helft in mindering gebracht op je bovenwettelijke vakantie-uren.

Bijzonder verlof
1. In de navolgende gevallen heb je recht op betaald verlof. Dit verlof moet je opnemen op het

moment van de bedoelde situatie en geldt als je anders op dat moment had moeten werken. Het verlof kan niet worden verplaatst naar een later moment. Je werkgever kan het verlof weigeren als er sprake is van een bedrijfsbelang. Het verlof wordt niet in mindering gebracht op je vakantie- uren.

  1. bij jouw verhuizing: twee dagen;
  2. bij je ondertrouw: een dag;
  3. bij je huwelijk: twee dagen;
  4. voor het bijwonen van het huwelijk van je (adoptie-/stief-pleeg)kind, broer, zuster, zwager, schoonzuster of een van je ouders of schoonouders: een dag;
  5. vanaf de dag van overlijden van je echtgeno(o)t(e), een (adoptie-, stief- / pleeg)kind, schoonzuster of een van je ouders of schoonouders: een dag;
  6. vanaf de dag van overlijden van je echtgeno(o)t(e), een (adoptie-, stief- / pleeg)kind, schoonzoon, schoondochter, ouders, schoonouders of pleegouders: tot en met de dag van begrafenis / crematie (uiterlijk de zesde dag na het overlijden). Dit is met inbegrip van het calamiteitenverlof op basis van de WAZ;
  7. bij overlijden van broers, zussen, zwagers, schoonzussen, kleinkinderen en grootouders van jou of van jouw partner: twee dagen; Dit is met inbegrip van het calamiteitenverlof op basis van de WAZ.;
  8. de benodigde tijd voor de uitoefening van het kiesrecht;
  9. maximaal 15 dagen per kalenderjaar om werkzaamheden te verrichten voor en deel te nemen aan vergaderingen en zittingen van publiekrechtelijke colleges waarin je bent benoemd of gekozen voor zover je dit niet in je eigen tijd kan doen en voor zover je daar geen inkomsten of presentiegelden voor ontvangt.

4.8. Verlof bij of na bevalling

  1. Jehebtwettelijkrechtoptweedagenbetaaldkraamverlofnadebevallingvanjepartner.
  2. Naopnamevanhetkraamverlofhebjerechtopbetaaldgeboorteverlofvoordeverzorgingvanjepartner en je kind. Het geboorteverlof is in totaal vier weken inclusief het kraamverlof. Je werkgever kan het verlof weigeren als het bedrijfsbelang zich daartegen verzet. In dat geval maak je met je werkgever afspraken over wanneer je het verlof op een ander moment opneemt.
  3. Hetgeboorteverlofneemjeopbinnendetermijnvanachtwekenvanafdeeerstedagdathetkind feitelijk op hetzelfde adres als de moeder woont. Direct aansluitend aan het geboorteverlof kan je voor de periode van maximaal 2 maanden onbetaald verlof opnemen om het kind te verzorgen.

4.9. Kortdurend en ander zorgverlof

Voor kortdurend zorgverlof op basis van de Wet Arbeid en Zorg ga je daarover in overleg met je werkgever.
Tijdens het kortdurend zorgverlof heb je recht op het doorbetalen van je salaris. De niet gewerkte tijd wordt voor de helft in mindering gebracht op je bovenwettelijke vakantie-uren.

Als er sprake is van ander zorgverlof maken jij en je werkgever hierover in overleg passende afspraken.

4.10. Ouderschapsverlof

  1. Je mag onbetaald ouderschapsverlof opnemen om een kind dat tot jouw gezin behoort te verzorgen.
  2. Voorwaarde voor het ouderschapsverlof is dat je kind jonger is dan 8 jaar.
  3. Je kunt voor ieder kind 26 keer jouw gemiddelde arbeidsduur per week opnemen alsouderschapsverlof.
  4. Je vraagt het verlof tenminste twee maanden van tevoren aan bij je werkgever. Daarin vermeld jeduidelijk wanneer je wilt dat je verlof begint, de periode, het aantal uren en de spreiding over deweek.
  5. Je werkgever kan tot vier weken voor het ingaan van het ouderschapsverlof, na overleg met jou, degewenste wijze van invulling van het verlof op grond van een zwaarwegend bedrijfs- ofdienstbelang wijzigen.
  6. Bij meerlingen of adoptie van meerdere kinderen tegelijk geldt dat voor ieder kind recht bestaat opouderschapsverlof.
  7. De verplicht af te dragen pensioenpremies tijdens het ouderschapsverlof worden afgedragen doorje werkgever. Je werkgever verhaalt vervolgens 30% op jou.

4.11. Adoptieverlof

  1. Als je een kind adopteert, heb je recht op vier weken verlof. Dit verlof is aaneengesloten, tenzij je met toestemming van je werkgever het verlof gespreid mag opnemen. Je mag het verlof opnemen vanaf vier weken voor het kind ter adoptie wordt opgenomen tot 22 weken daarna.
  2. Een pleegkind wordt hier voor het verlof met een adoptiekind gelijkgesteld. Er moet daarvoor wel een pleegcontract op basis van de Jeugdwet zijn.
  3. Als je meerdere kinderen tegelijk opneemt als pleeg- of adoptiekind, dan geldt het verlof maar een keer.

Het adoptieverlof is onbetaald. Je werkgever vraagt voor deze periode een uitkering aan bij UWV. De uitkering is 100% van je dagloon tot maximaal de hoogte van het maximumdagloon.

4.12. Palliatiefverlof

Je kan je werkgever vragen een verlofregeling te treffen voor de verzorging van een naaste in de eerste graad of jouw echtgeno(o)t(e) die terminaal ziek is. Je spreekt daarbij in ieder geval af wat de maximale verlofduur, de geplande verlofduur, de verlofvorm en de voorwaarden voor verlof zijn.

4.13. Sabbatical

  1. Jekaninoverlegmetjewerkgevermaximaaleensperzesjaarzesmaandenaaneengesloten onbetaald verlof opnemen voor onder andere educatieve en zorgactiviteiten.
  2. Jewerkgeverstelthiervoornaoverlegmetdeondernemingsraadeeninternerichtlijnop.
  3. Jewerkgeverkanjouwverzoekomorganisatorischeredenenweigeren.Jewerkgeverbespreektdan wel met jou een andere oplossing binnen een redelijke termijn.
  4. Deverplichtaftedragenpensioenpremiestijdenshetverlofwordendoorjewerkgeverbetaaldenvervolgens volledig op jou verhaald.

4.14. Bijzonderegevallen

Als je werkgever vindt dat daar aanleiding voor is, kan hij je, betaald of onbetaald bijzonder verlof toekennen.

Wil je meer weten? Stuur ons dan een e-mail! Contact